Annelies SomersTrainer in Verbindende Communicatie

Ik ben Annelies, getrouwd en mama van twee dochters. Ik volgde mijn eerste workshop over Geweldloze Communicatie bij collega Annelies Peeters op een studiedag over opvoeding. Ik was geïnspireerd en schreef me in voor een introductie tweedaagse van Blabla, gegeven door bezielster Corrylaura Van Bladel. Voor mij klopte het meteen helemaal: zó zit het leven dus in elkaar 😊. Intussen heb ik er twee jaartrajecten opzitten (waaronder één over onderwijs en opvoeding) en volg ik ook de “Who’s training who”. Geweldloze Communicatie is intussen veel meer geworden dan ‘een opleiding die ik volg(de)’. Het is een manier van leven geworden, een manier om in het leven te staan. Het is elke dag oefenen, met veel vallen en opstaan. Mijn dochters zijn hierin mijn grootste leermeesters. Zij tonen me elke dag dat ik kan kiezen: voor verbinding met mezelf en met anderen, voor authentiek zijn. 

Ik heb al bijna 24 jaar type 1 diabetes. Ik werd destijds met spoed in het ziekenhuis opgenomen en was er erg aan toe. Mijn leven hing aan een zijden draadje. Lange tijd heb ik tegen mezelf gezegd: ik mag toch blij zijn dat ik er nog ben. Uiteraard! En: sinds ik Geweldloze Communicatie leerde kennen, ben ik pas echt beginnen begrijpen wat het betekent om te mogen leven, levendig te zijn, stil te staan bij wat er leeft in mij. En van daaruit ook rekening te houden met wat er leeft in de ander. Vroeger leefde ik vooral vanuit goedkeuring van anderen: “wat gaan ze wel niet zeggen of denken”. Nu oefen ik elke dag om bij mezelf te blijven: hoe is dit eigenlijk voor mij? Wat vind ik belangrijk? Geen eenvoudige weg … en toch erg de moeite waard.

Van opleiding ben ik schoolpsychologe. Ik heb 15 jaar ervaring in het onderwijs, gaande van het hoger onderwijs, tot het buitengewoon onderwijs en de leerlingenbegeleiding. Ik koos voor de optie schoolpsychologie omdat ik gefascineerd ben door de context waar zowel kinderen als leerkrachten zoveel uren doorbrengen, en die dus een grote invloed heeft op hun ontwikkeling. Ik geloof oprecht dat Geweldloze Communicatie in het onderwijs van betekenis kan zijn. Ik droom van een wereld waarin alle mensen helemaal zichzelf kunnen zijn, ook in het onderwijs. En daar gaat Geweldloze Communicatie voor mij net over: mezelf écht leren kennen, en vanuit die echtheid ook de ander gaan ont-moeten. 

De opleidingen die ik bij Blabla volgde, zijn voor mij een mooi voorbeeld van hoe ik het gedachtegoed van Marshall Rosenberg wil uitdragen: vanuit bewustzijn, vanuit de intentie tot verbinding. Vertrekkende vanuit mezelf én steeds verbonden met het grotere geheel. Ik ben dus heel blij om deel uit te maken van team Blabla!

annelies.somers@blabla-blabla.be

Start typing and press Enter to search