Onderwijs en opvoeding

kinderen nadoen

 

Onderwijzen, opvoeden en begeleiden van kinderen en jongeren … iets dat me altijd nauw aan het hart heeft gelegen. Misschien wel door mijn eigen ervaringen (aangename en minder aangename) die me alsmaar meer deden nadenken over wat volgens mij noodzakelijke voorwaarden zijn voor een goede basis voor ‘leren’. En het is net die basis die volgens mij in ons huidig onderwijssysteem soms ver te zoeken is.

De waarden en inzichten die ik terugvind in Geweldloze Communicatie, zie ik als bijzonder waardevolle tools die ons kunnen ondersteunen in het creëren van een optimaal leerklimaat dat voor alle partijen werkt.

Nada Ignjatovic was hierin voor mij een grote inspiratiebron. Zij is de creator van het programma: ‘Words are windows or they are walls’ (Woorden zijn ramen of muren).

Daarnaast leerde ik jaren geleden Marianne Göthlin kennen (www.skolande.se). Zij is een Zweedse gecertificeerde trainer met een warm hart voor, en vooral véél ervaring in het onderwijs. Ondertussen is zij een dierbare vriendin geworden en komt zij minstens twee keer per jaar bij Blabla training geven. In functie van de toepassing van GC in onderwijs schreef Marianne  een boekje, dat ondertussen in 11 talen werd vertaald. De Nederlandse vertaling kan dus nu ook in België en Nederland verkregen worden. Bestellen kan via onze webshop

omslagA4Dut OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samen met een aantal andere trainers richtten zij in 2010 ‘NVC in Education Europe’ op. Meer informatie daarover kan je vinden op www.nvced.eu .

Jaarlijks krijgen leerkrachten/opvoeders/begeleiders/ … en al wie met opvoeding te maken hebben, de kans om drie dagen mee naar Stockholm te gaan. Ter plekke zullen we drie scholen bezoeken waar we zowel contact hebben met leerlingen, leerkrachten, directie als ouders. Tevens zullen we een aantal lessen kunnen mee volgen. In de namiddagen is er dan tijd voor reflectie en kadering onder begeleiding van Marianne Göthlin zelf. Ook ik verzorg mee de begeleiding en vertaling ter plekke. Op dit moment werken we aan een dossier voor het ministerie van onderwijs. De kans is groot dat dit project voor mensen uit het onderwijs financieel gesponsord zal worden.

Meer info in onze agenda

Enkele interessante links naar websites/collega’s betreffende Geweldloze Communicatie en opvoeding/scholen:

Hieronder een filmpje dat ik jullie ten zeerste kan aanraden: een stukje uit een lezing van Inbal Kashtan over non-violent communication en opvoeden.

Start typing and press Enter to search