Biografie van Marshall Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie.

marshall rosenbergDr. Marshall B. Rosenberg is stichter en directeur van de onderwijsdiensten voor The Center for Nonviolent Communication. Dr. Marshall Rosenberg groeide op in een wijk in de binnenstad van Detroit en werd dagelijks geconfronteerd met verschillende vormen van geweld. Gezien hij de oorzaken van geweld wou ontdekken en wat kon gedaan worden om geweld te verminderen, koos hij ervoor om klinische psychologie te studeren en behaalde zijn Ph.D. in de Klinische Psychologie aan de Universiteit van Wisconsin in 1961. In 1966 kreeg hij de diplomatieke status in klinische psychologie van de American Board of Examiners in Professional Psychology.

Geweldloze Communicatie ontstond uit Dr. Rosenberg’s zoektocht om een manier te vinden om zo snel mogelijk de uiterst nodige vredestichtende vaardigheden te verspreiden. The Center for Nonviolent Communication ontstond door het werk dat hij verrichtte met activisten voor burgerrechten in de vroege jaren ’60. Tijdens deze periode bemiddelde hij ook tussen ‘oproerige’ studenten en de mensen van het beheer van het college en hij werkte eraan om de rassenscheiding in openbare scholen in verafgelegen regio’s vreedzaam weg te werken.

Sinds het begin van centrum was de respons op de Geweldloze Communicatie training uitermate positief. Het wordt beschouwd als een krachtig middel om onenigheden vreedzaam op te lossen, op persoonlijk, professioneel en politiek niveau. Dr. Rosenberg heeft Geweldloze Communicatie mogelijk gemaakt in 60 landen: Afghanistan, Argentinië, Australië, Oostenrijk, Azerbeidzjan, België, Bosnië, Brazilië, Burundi, Canada, Colombia, Congo, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Guyana, Hongarije, Indië, Indonesië, Ierland, Israël, Italië, Jamaica, Jordanië, Korea, Luxemburg, Maleisië, Malta, Mexico, Moldavië, Nieuw-Zeeland, Nederland, Nigeria, Noorwegen, Palestina, Polen, Portugal, Roemenië, Puerto Rico, Rusland, Rwanda, Schotland, Senegal, Sierra Leone, Singapore, Slovenië, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Zweden, Zwitserland, Turkije, Verenigde Staten, Joegoslavië.
Hij werkte met groepen als opvoeders, managers, mentale gezondheid- en gezondheidsverstrekkers, advocaten, militaire officieren, gevangenen, politie en gevangenis verantwoordelijken en individuele families. Hij was tevens actief in gebieden getroffen door oorlog en economisch nadelige landen, door Geweldloze Communicatie aan te bieden om verzoening en vreedzame oplossingen in geschillen te promoten.

Geweldloze Communicatie ontstond uit Dr. Rosenberg’s zoektocht om een manier te vinden om zo snel mogelijk de uiterst nodige vredestichtende vaardigheden te verspreiden.

Wereldwijde reacties werkten inspirerend. Evaluaties hoe horengeven aan dat deze training de mogelijkheid om met zichzelf en anderen met medeleven in contact te komen, ontzettend versterkt, alsook om geschillen vreedzaam op te lossen. Rapporten tonen tevens aan dat het voordeel van de training niet alleen stabiel blijft doorheen de tijd, maar eigenlijk toeneemt.

 

Dr. Rosenberg kon individuen aanleren om de training te geven in hun eigen gemeenschap, werk, opvoeding- en politieke omgevingen, en in hun eigen taal, met dezelfde positieve uitwerking.

Dr. Rosenberg overleed op 7 februari 2015. Een wereldwijd netwerk van trainers zet zijn waardevolle werk vol enthousiasme verder, ondersteund door het Center for Non Violent Communication (www.cvnc.org)

Hieronder kan je de eerste drie uren bekijken van een workshop in Geweldloze Communicatie door hemzelf gegeven:

Start typing and press Enter to search