Giraffetaal

Wereldwijd worden de giraf en jakhals gebruikt om te illustreren waar Geweldloze Communicatie nu eigenlijk over gaat.

moederdag-dieren-baby-giraffe

Marshall koos de giraf als symbool van Geweldloze Communicatie omdat de giraf het landdier met het grootste hart ter wereld is (op de olifant na). Een groot hart helpt ons om ‘beter’ te kunnen luisteren. Als we als giraf luisteren, richten we ons dan ook op wat er leeft in het hart. Op wat we voelen en op wat onze behoeften zijn.

Een giraf heeft ook een lange nek. Dat heeft zo zijn voordelen … Eéntje daarvan is dat ik als giraf het vermogen heb om ver te kijken. Omdat ik ver kan kijken, zie ik veel meer, zie ik veel meer context, zie ik ook hoe mijn woorden/daden al dan niet bijdragen aan een duurzame uitkomst.

Daarnaast heeft de giraf ook zuur in zijn speeksel, waardoor hij taaie doornen zo maar kan verteren. Vrij handig als we stekelige woorden naar ons toe krijgen of met stekelige gedachten worstelen.

De giraf weet dat er overvloed is, dat er altijd manieren zijn om met eigen en andermans behoeften om te gaan.

De jakhals wordt gebruikt voor een manier van communiceren die we meestal meer gewoon zijn: oordelen over jezelf en de ander, vergelijken, analyseren, jezelf en de ander op de rooster leggen, angst voor tekort, anderen de schuld geven, in veralgemeningen denken, enz.

jakhals

Wat is nu de clou van de zaak?

Wel, eigenlijk is elke jakhals een giraf. Echt waar, je moet ‘m alleen leren zien, leren horen.

Echt in elke jakhals zit een giraf. Misschien nog een baby-girafje met een taalprobleem. Maar ieder van ons is simpelweg een giraf in ontwikkeling.
En op elk moment heb je dus de keuze: spreek ik vanuit giraf-energie of vanuit jakhals-energie.

 

En voor luisteren geldt hetzelfde …
Als je kiest voor deze geweldloze manier van communiceren wil dat zeggen dat je weet dat je de keuze hebt om je giraffe- of jakhalsoren op te zetten.

In onderstaande filmpjes leggen Marshall Rosenberg en Corrylaura Van Bladel, met behulp van de giraf en de jakhals uit wat Geweldloze Communicatie is.

 (Met dank aan mijn collega Bart Landstra).

Start typing and press Enter to search