Beleefd gedrag … wat is het? en hoever gaan we hierin?

Beleefd zijn … iets wat vaak wordt ingezet vanuit morele overwegingen: wat hoort, en wat hoort niet.
In onderstaand filmpje ziet men beleefdheid eerder als een natuurlijk gevolg van ons empathisch vermogen, vanuit inleven in de ander.
Daar word ik al blijer van.
En toch … mixed feelings …
Want hoever gaan we met beleefdheid. Zo ver dat het ten koste is van mezelf? Zo ver dat ik iets zou opeten/uitdrinken wat ik absoluut niet lekker vind en misschien ook wel niet goed voor me is.
Wat is er mis met eerlijkheid en authenticiteit. En ook dat kan nog steeds met empathie …
Zoals bijvoorbeeld: “Dank je om zo veel moeite te doen, en persoonlijk vind ik het niet zo lekker. ‘t is niet echt mijn smaak …”
Ik hoor al alarmbellen afgaan bij sommige mensen: “Dat doe je toch niet … ”
Wel, wat mij betreft dus wel.
Op het eerste zicht misschien iets banaals, met grote gevolgen voor de rest van ons leven.

Ik ben heel benieuwd om te horen wat jullie ervaringen hiermee zijn!

http://www.channel4.com/programmes/the-secret-life-of-4-5-and-6-year-olds/videos/all/s2-ep5-empathy/5300061498001

 

Recente berichten
Showing 2 comments
 • Raf
  Beantwoorden

  Bedankt voor je schrijven en de link naar het programma.
  Persoonlijk zie ik wel in het “eerlijkheid en authenticiteit” concept, echter is het niet zo
  dat we steeds rekening moeten houden met de andere persoon ?
  Ook weet ik niet of dat ik mijn kinderen zo kwetsbaar wil maken tegenover de rest van de wereld , stel ze gaan naar een verjaardag feestje en ze zeggen tegen de moeder van de vriend/vriendin , ik vind die limonade maar vies, voor mij is die veel te zout . ? hoe gaan de andere kinderen reageren ? de moeder v de jarige ? gaat ze volgende keer nog uitgenodigd worden ? vinden de andere dat mijn kind te kritisch is ?

  Uiteraard is jou voorbeeld veel beter : “Dank je om zo veel moeite te doen maar persoonlijk vind ik het niet zo lekker. ’t is niet echt mijn smaak …” , maar hoeveel kinderen van tussen 8+ zijn zo welbespraakt ?

  Just my toughts,

 • Corrylaura Van Bladel
  Beantwoorden

  Beste Raf,
  Dank je om op mijn uitnodiging in te gaan om ook jouw ervaringen/bedenkingen/… te delen. Mijn intentie bij het schrijven van dit stukje was/is om ‘beweging’ en ‘bewust kiezen’ te stimuleren, bewustzijn van intenties, en vaardigheid ook om onze intenties vorm te kunnen geven op een manier waarop we de kans vergroten dat het ook ontvangen zal kunnen worden en ook dat ik zelf kan omgaan met hoe het ontvangen wordt. Dat is waar voor mij ‘Geweldloze/Verbindende Communicatie’ om gaat.

  Voel je je wat bezorgd als je je voorstelt dat je kinderen ten volle authentiek zouden zijn omdat je als ouder zo graag je kind ook geliefd wil zien? Hem of haar de ervaring gunt van erbij te horen? Zoiets?
  En wil je graag dat je kinderen ook bewust blijven van hun eigen impact op anderen zodat ze ook met de ander zorgzaam blijven omgaan? En dat, wat we als volwassenen van kinderen verwachten ook realistisch is, rekening houdt met hun vermogen volgens de ontwikkelingspsychologie? Zoiets?

  Dingen die bij mij alleszins meespelen, merk ik.
  Ik hou ervan om vanuit eigen ervaring te vertrekken en wat ik merk is dat ik door mijn omgeving leerde om beleefd te zijn, om de ander te plezieren en zeker beleefd te zijn. Dat ging zo ver dat ik een echte kameleon werd. En langzaamaan begon ik mezelf te verliezen. Ik werd een grote pleaser en daarmee ook alsmaar onzekerder over mezelf. Bang om niet goed genoeg te zijn. “Als ik echt ben, zullen ze me niet graag meer zien, zal ik er niet meer bij horen.”
  Dat is iets wat ik bij veel (innerlijke) kinderen tegenkom en wat we ook vaak in onze praktijk zien: mensen die geen nee meer durven en kunnen zeggen … met alle gevolgen vandien: depressie/angstproblematiek/depersonalisatie/eenzaamheid/burn- en bore-out/ …

  Dingen die me hierin sterk inspireren:

  – boek: “Drama van het begaafde kind”
  – boek van Brené Brown: De kracht van kwetsbaarheid
  – boekje van Justine Mol: Opgroeien in vertrouwen

  Benieuwd Raf hoe dit weer bij je binnenkomt :). Dus als je nog iets wil delen, heel welkom!
  Corrylaura

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search