A. (7jaar): “NIEMAND wil mijn vriend zijn!” Onze collega Nic, papa van A. hier aan het woord over zijn ervaringen met empathie.

Gisteravond was mijn tienjarige dochter echt gefrustreerd en boos over een aantal verschillende dingen. Schoorvoetend maakte ze aanstalten om naar bed te gaan. Ik kon zien dat er iets aan de hand was dat niet direct gerelateerd was aan datgene waar ze gefrustreerd over deed. Ik bleef kalm en luisterde. Plots riep ze uit: “Niemand houdt van mij” “Iedereen haat mij” “Niemand geeft om mij of wil mijn vriend zijn”. Ze begon hard te huilen. Ineens voelde ik dat diep zinkende gevoel in mijn buik. Angst. “Oh nee”, is de eerste reactie. “Ik moet dit oplossen”, zeg ik tegen mezelf. “Ik moet haar ervan overtuigen dat ze geliefd is.”

Ik wou haar zo graag sussen en haar alle bewijzen leveren die ik kon verzinnen om haar te overtuigen dat ze het mis had. Daarmee zou ik haar echter niet helpen om deze pijnlijke gevoelens te erkennen en een plek te geven. Slik. Diepe adem. Even binnen mezelf checken wat mijn eigen behoeften zijn: spoed zelf-mededogen. Ok, ik ben klaar om te luisteren.

Ik luister ongeveer 20 minuten naar haar terwijl ze de pijn uitdrukt omdat haar beste vriendin zei dat ze niet langer beste vrienden zijn. Hoe dat verwarrend is voor haar. Hoe ze echt op de integriteit van mensen wil kunnen vertrouwen. Hoe ze ernaar verlangt erbij te horen en zich veilig te voelen. Plotseling, nadat ik haar 20 minuten de aandacht en ruimte heb gegeven om te ontladen, komt er een inzicht. Ze begint alle mensen te noemen waar ze wel liefde en zorg van ervaart. Het is nu duidelijk voor haar. Het is niet iedereen, maar slechts één persoon. Ze gaat liggen en binnen een paar minuten slaapt ze.

 

Eerst even naar de dialoog binnen mezelf kunnen luisteren om daarna volledig aanwezig te kunnen zijn voor haar is niet een vaardigheid waarmee ik ben geboren. Het is een vaardigheid die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld door veel te oefenen. De empathische workshops die ik aanbied zijn veilige ruimtes om de kunst van Empathie te leren, ervaren, verkennen, cultiveren en verdiepen. Empathie is onze natuurlijke staat van zijn, en tijdens de workshop zullen we daar mee in aanraking komen.

MEER INFO over ons empathie-aanbod

Recente berichten

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search